Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
 • darkblurbg
  Jachtwerf Pampus
  Welkom op onze website
 • darkblurbg
  Jachtwerf Pampus
  Welkom op onze website
 • darkblurbg

Op 1 April 1962 werden de Heer Jan Visser en zijn vrouw de trotse eigenaars van Jachtwerf Pampus.

Samen met hun kinderen Corrie 17 jaar, Jan 14 jaar en Marius 11 jaar.

Het was niet makkelijk, de jongens moesten nog naar school maar als ze vrij waren hielpen zij als grote kerels hun vader mee om de bootjes in en uit het water te halen.

1 jaar later bleek hun droom uiteen te spatten

Een grote brand verwoestte de loods en hun woonruimte, de Familie kon zich ternauwernood in veiligheid brengen, alle geluk scheen te zijn verdwenen.

En daar zaten ze dan geen huis geen kleding niets was er over gebleven

Van alle kanten kwam hulp , ze werden een tijdje opgevangen in het witte huis op de dijk toen nog van de Fam. Vermazen.

En de meeste klanten hielpen mee om een noodwoninkje te bouwen want Jachtwerf Pampus moest blijven bestaan

Gelukkig lagen de meeste boten alweer in het water en waren er 6 bootjes in de vlammen opgegaan, tja toch 6 maar voor het zelfde geld was de vuurzee nog groter geweest.

 

De heer en zijn vrouw sloten een compromis met de Heineken brouwerij en deze zette een grote keet (kantine, kroeg, zuiphuis) neer met wat woonruimte aan de achterkant en groot terras aan de voorkant zo kon er weer geld verdiend worden om het bedrijf weer op te kunnen bouwen.

Dat liep als een speer echt het cafeetje aan de haven waar iedereen gelijk was .

Er werd een nieuwe loods in elkaar getimmerd en iets verder op een woonruimte voor de jongens.

De haven kwam vol te liggen dus werd er een gedeelte bij gehuurd om wat grotere schepen kwijt te kunnen. Ondertussen zat de heer J.Visser niet stil en ontwierp de Pampus kruiser deze werden gebouwd naar de wensen van de klanten met of zonder slaapkajuit deze casco's zoals ze werden afgeleverd hadden in de jaren zeventig gretig aftrek , er werden per jaar twee  Pampus kruisers afgeleverd. Allemaal handwerk.

De vader en zijn twee zonen Jan de lasser en Marius de timmerman leverden een stukje vakwerk af.

Mevrouw Visser runde het café bedrijf samen met de hulp van Dien Dammers en Marianne de verkering van Marius en s'avonds hielpen de mannen ook mee het was bijna elke avond feest in de tent vooral in het weekend,de mensen bleven dan ook vaak slapen op hun boot .

Donderdags avond hadden we de biljartclub waar 15 man lid van waren en best goed presteerde in hun sport.

De ruimte werd ook vaak afgehuurd voor bruiloften en partijtjes.

In 1979 trouwde Marius en Marianne en in 1983 werd hun dochter Mariëlle geboren.

1984 ging de heer J Visser met pensioen en ging het wat rustiger aandoen samen met zijn vrouw. Lekker genieten op hun eigen Pampuskruiser maar het werken kon hij toch niet laten en hielp de jongens mee met het in en uithalen van de bootjes. Hij bleef er van genieten tot zijn dood aan toe in 1998.

De omgeving veranderde, er werd een ringweg rond Amsterdam aangelegd en deze ging dwars door het Bovendiep.

De nieuwe wijk IJburg werd gebouwd. Er kwam een fietsbrug Nesciobrug genaamd deze liep over ons terrein. De trap kwam precies uit op de plaats waar de woning stond van de oude mevrouw Visser. Zij moest toen verhuizen, er werd een noodvoorziening neergezet en in eerste instantie vond ze dit erg prettig zo hoefde ze niet naar een bejaarden tehuis en was ze dicht bij haar kinderen       .

Maar zoals het spreekwoord al zegt je moet oude bomen niet verplaatsen en een jaar later overleed mevrouw Visser op 82 jarige leeftijd.

Ondertussen ging het leven gewoon door. Het cafeetje maakte plaats door alle nieuwe regeltjes in de horeca voor een winkel met tweede hands scheepsbenodigdheden, in het begin liep dit wel aardig maar door de komst van marktplaats en internet kwam daar de klad in.

Jan en Marius hadden gelukkig genoeg werk met de boten, reparaties, verbouwingen, schilderwerk enz. en de haven lag redelijk vol.

Mariëlle kreeg verkering met Patrick de Kanter, hij is erg enthousiast en hielp graag mee.

Ze kochten een ark en in 2010 werd hun samenzijn uitgebreid met de geboorte van hun zoon Fent

Augustus 2011 ging de eerste zoon Jan met pensioen en Mariëlle nam zijn plaats over om samen met haar vader en vriend het bedrijf voort te zetten.

In 2014 kregen Patrick en Marielle nog een dochter Sussie die het gezin compleet maakt.

2015 was het jaar dat Patrick volledig in het bedrijf kwam.

De watersportwinkel is geheel vernieuwd en verkopen wij een groot assortiment watersport benodigheden.

Want geen Jachtwerf Pampus dat kan toch niet.